Ida Marie Lebech

Jeg er sku skide skarp

Kan man overhovedet skabe sig en karriere med et krøllet hoved? Jeg besluttet mig for at dele ud af min personlige historie, fordi det helt sikkert kan gøre noget for andre. Eller er det helt gak gak?

Emner jeg ofte kommer omkring:

 • Diagnoser, selvværd og manglen på samme
  Angsten for at det bliver ved, men bevidstheden om at det forandrer sig
  Følelsen af at være direkte uintelligent, og faren for at nogen opdager det
  Fordøjelsesproblemer, rodehoved og hyperaktivitet
  Humor, held og tilfældigheder i livet
  . . .

Mine fortællinger akkompagneres med tegninger/billeder/fotos af min kunst, og serveres med indlevelse, ærlighed og humor, således at det hele billede bliver skabt.

Jeg har afholdt mine fortællinger siden 2012, og har blandt andre anbefalinger fra Poul Nyrup Rasmussen:
‘Ida Marie leverer et personligt og ærligt oplæg, der rummer både alvor og humor perspektiveret af hendes meget fine illustrationer undervejs.
Jeg kan derfor varmt anbefale andre at gøre brug af hende som oplægsholder.’

Læs mere på www.idamarielebech.dk – og se en lille film fra FORTÆLLESALON her:
‘Kuk kuk er da helt okay’

Pris på FORTÆLLESALON er plus moms.

Jeg er sku skide skarp - for UU-vejledere, sagsbehandlere og jobcenterkonsulenter

Sidder I med unge, der er ramt af angsten for at tage fat om eget liv?

Med Fortællesalon vil I få ny inspiration til arbejdet med jeres målgruppe gennem en personlig fortælling fra een der selv har været der. Jeres store værktøjskasse vil således blive suppleret med nye redskaber til jeres arbejde med de unge.

Da jeg var 16 år fik jeg diagnosen depressiv. Det var i 1995, antidepressiverne Fontex var behandlingen - og det blev min fortælling. Det blev til 18 år - ud og ind af medicin og behandlinger. Med et evigt lavt selvværd, blev diagnosen mit selvbillede, hvilket jeg selv, mine nærmeste og et utal af behandlere fastholdt mig i. Men jeg mødte også folk, som satte spørgsmåltegn ved diagnosens berettigelse; Måske selvopfattelsen kunne ændres?

Så jeg har fundet en vej! - Både ud af diagnosen og af medicinen. Med FORTÆLLESALON, hvor fokus er på de unge, spoler vi tilbage, og jeg viser hvordan man kan finde sin egen vej. Og gøre sin sårbarhed til den største styrke og en tro følgesvend.

Jeg er sku skide skarp - for højskoler og uddannelsesinstitutioner.

Når man er på nippet til voksenlivet og tusind valg skal tages, kan livet synes svært og uoverskueligt. Mere end hver 4.ung oplever idag angst og depression i sådan en grad, at flere søger hjælp og behandling.

Med FORTÆLLESALON til de unge lægger jeg fokus på tiden, hvor jeg selv klappede sammen for første gang og fik diagnosen depressiv. Et prædikat der fulgte mig helt op i 30'erne. Men nu har jeg gjort sårbarheden og det følsomme sind til min styrke og tro følgesvend, privat som i mit arbejdsliv som kunstner og arkitekt.

Rødding Højskole:
'Det var bare rigtig dejligt at have dig til at åbne ballet for dette års række af højskole aftener! Eleverne var rigtig glade for det, og synes det var så dejligt med en ærlig fortælling i øjenhøjde! Tror særligt det var rigtig godt, for de elever som selv kender til angsten, som stadig drømmer om et kreativt arbejdsliv!'

Jeg er sku skide skarp - for sundhedfagligt personale.

I runde tal har jeg spist knap 6000 piller, antidepressiver af forskellige styrker og størrelser. Fordi jeg i 18 år af mit liv bøvlede med et skrøbeligt sind, der startede med en diagnose, som man kaldte depressiv. 1,5 år tog det mig at trappe ud af pillerne til slut.

Det er nu 5,5 år siden jeg spiste min sidste pille. I mellemtiden har jeg fået barn, skabt en velfungerende virksomhed og lært at tackle livets mange op og nedture - uden diagnose og medicin.

Med min fortælling får I som fagfolk mulighed for at høre en historie fra patientstolen. Ærlig og personlig, med perspektiver på hvordan et behandlingsforløb, der strakte sig over 18 år, opleves fra 'den anden side'. Her ligger ikke tung forskning bag, men en menneskelig fortælling der desværre ikke er helt unik.

Foredrag

Jeg er sku skide skarp - for UU-vejledere, sagsbehandlere og jobcenterkonsulenter
Jeg er sku skide skarp - for højskoler og uddannelsesinstitutioner.
Jeg er sku skide skarp - for sundhedfagligt personale.